Tέλος εποχής για Elastix και Asterisk

/asterisk, voip, elastix, 3cx, ombutel

Elastix 3CX
Την Παρασκευή 07/12/2016, το elastix.org μας έκανε μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση μας ενημέρωσε ότι σταματά την παραγωγή και υποστήριξη του Elastix βασισμένου σε Asterisk.

Μαζί με την ανακοίνωση, παρουσιάστηκε το Elastix 5.0, το οποίο δεν βασίζεται πλέον στο Asterisκ, αλλά στο 3CX.

Στις 05/12/2016 ανακοινώθηκε από το elastix.org, ότι το έργο Elastix 4 & MT αποσύρθηκε για κάποια διαφωνία νομικής φύσεως με άλλη διανομή ανοιχτού κώδικα σχετικά με τον κώδικα που περιλαμβάνεται στο Elastix 4 & MT.

Έτσι η PaloSanto (Elastix) «παρέδωσε» έργο στην 3CX πιστεύοντας ότι “ότι οι χρήστες του Elastix εξυπηρετούνται καλύτερα από αυτή την απόφαση” βάση των δηλώσεων του διευθύνων σύμβουλου (Edgar Landivar) της Palosanto.

Η νέα έκδοση του Elastix 5 έρχεται με τις παρακάτω διαφορές:

  1. Δεν τρέχει σε CentOS, αλλά σε Debian
  2. Δεν τρέχει Asterisk, αλλά 3CX
  3. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάρτες ή Astribanks που δουλεύουν σε Asterisk, αλλά μόνο δικτυακά gateways και adapters
  4. Δεν είναι δωρεάν, αλλά είναι δωρεάν μέχρι 8 ταυτόχρονες κλήσεις. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να πληρώσετε αν θέλετε BLF, υποστήριξη G729, Call Parking, Call Pickup, Queues, καταγραφές κλήσεων, Paging και μερικές λειτουργίες ακόμα…

Δωρεάν λογισμικό ανοικτού κώδικα. Και τώρα τι;

  1. Το Elastix 2.5 εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο, τόσο στο elastix.org, όσο και στο sourcforge.net. Είναι παλιό, αλλά σταθερό και αν εγκατασταθεί σωστά δεν έχει προβλήματα.
  2. Υπάρχει το νέο Ombutel.
  3. Υπάρχει το FreePBX, το οποίο πλέον ανήκει στη Sangoma.

Η Technicks SysAid έχει προχωρήσει να διαθέτει τα κέντρα v-ant και με Ombutel.

ΕπόμενοΠροηγούμενο